Hållbara växter

 Foto: Från Sverige och Anna Ramstedt, Prickenöverlivet
 
Många är noga med att köpa ekologisk eller närproducerad mat, tänker på tyger som kläder är sydda av eller kanske påbörjat resan att plastbanta hemmet. Men det är inte jättemånga som tänker på hållbarhet kring växter och blommor. Visste du att det finns en stämpel "Från Sverige"
 
Från Sverige-märket får endast certifierade odlare använda, som exempel är certifierade enligt IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola. Det innebär att odlingen är kontrollerad av oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare som tar ett omfattande miljöansvar och aktivit arbetar för att minska odlingen klimatpåverkan. Jobbar utifrån de övergripande målen att förebygga och minimera användning av kemiskt växtskydd, minimera växtnäringsläckage, miljöoptimerad energianvändning samt minimera risker för människor. En växt med märket Från Sverige är odlad, hanterad och förpackad i Sverige. Blomsterlök, fröer eller sticklingar får vara importerade men för att få ursprungsmärkas måste den huvudsakliga odlingstiden ske i Sverige, alternativt ska den huvudsakliga tillväxten ske i Sverige.
 
Extra bonus för närodlade blommor - de håller längre och är på så sätt bra för både miljö och växter. Du stödje även svensk odling så att det fantastiska hantverket lever vidare. 
1 Karolina:

skriven

Hej,
Betyder det att märkningen "Från Sverige" ersatt Svenskt sigill?
Mvh
Karolina

Svar: Hej Karolina! Svenskt sigill är en märkning på Svenskodlade växter som är odlade av certifierade IP-odlare. Det betyder Integrerad Produktion där allt som sker i odlingen dokumenteras och kontrolleras samt att ett miljöförbättrande arbete sker.
Från Sverige är växter odlade av IP-certifierade odlare men där det finns ytterligare krav och kontroller på att den huvudsakliga odlingen av växten görs i Sverige. Alltså är Från Sverige en säkrare märkning att produkten och dess innehåll är svenskodlat.
Hoppas att du förstår hur jag menar :) Ha en fin helg!
Anna

2 Karolina:

skriven

Hej!
Tack! Jag är med på hir du menar :) - vad bra att det är säkrare!
Trevlig helg!

Kommentera här: