Plantera häck

Nu är ytterligare ett projekt avklarat på to do-listan - att plantera en häck för att rama in uteplatsen på framsidan och få den insynsskyddad. Valet föll på Avenbok som är en tålig och relativt enkelskött häck och passar bra som "klippt häck" samtidigt som den har karaktör och ett tätt, frodigt växtsätt. På vår- och sommarhalvåret är bladen gröna för att sedan på höst- och vinterhalvåret gå över till kopparbruna blad som fortfarande sitter kvar och ger insynskydd även på vintern. Viktigt att tänka på att toppen ska beskäras först när plantan har nått önskad höjd för därefter så växer den inte mer på höjden.
 
Så idag tog jag dagen ledig och planterade häck tillsammans med min pappa. Förarbetet med att flytta bort en plattrad med granitstenar och gräva bort de olika lagren med flis och mackadam - var den tunga biten och minst roliga. Därefter var det att fylla på med massor av jord, plantera plantorna, sätta stödpinnar och binda upp stammen (tänk på att använda en mjukare tråd och inte vanlig ståltråd som lätt skär in i stammen), mycket vatten, på med lite mer jord och slutligen ett rejält lager med täckbark. Så håll tummarna att den rotar sig snabbt och trivs under vintern! 
 
Foto: Anna Ramstedt, Prickenöverlivet
1 Hanna:

skriven

Spännande!

Svar: Väldigt spännande - hoppas att den kommer att växa snabbt! Sam kanske kan komma och vattna den? Stor kram till dig fina vän!
Anna

Kommentera här: